På Friskolen i Viborg har alle børn ret til at gå i skole med deres jævnaldrende kammerater i de grupper de er en del af. Denne ret har barnet uanset om det af den ene eller den anden grund ikke er i stand til at modtage det, vi traditionelt kalder ”normalundervisning”.
Som udgangspunkt er alle børn specielle. Børn har med udgangspunkt i køn, alder, familiebaggrund, begavelse, natur, person, motivation, fysik og læringsstil m.m. forskellige måder at lære på. Derfor kan der ikke være nogen ”normalundervisning” eller ”specialundervisning”, men derimod differentieret undervisning, der er tilpasset hver elev.
Af ovenstående udspringer det organisatoriske perspektiv på inklusion. Inklusion handler i høj grad om skolens struktur og organisation, der skal tilrettelægges på en sådan måde, at alle børn kan undervises der.
Friskolen i Viborg er en inkluderende skole, hvor alle børn oplever sig selv og hinanden som en naturlig del af det fællesskab, skolen repræsenterer. Hvert barn oplever, at han/hun bidrager aktivt til skabelsen af det fællesskab, der er på skolen. Hvert barn bidrager på sin måde, - alle børn gør ikke det samme hele tiden.
Det er ikke inkluderende skolepraksis, at alle børn til enhver tid skal være sammen. For at føles sig som en del af fællesskabet, har alle børn brug for i perioder at lære alene, i par eller i små grupper. Alle undervisningsaktiviteter er dog del af et emne, et projekt eller en idé, som er fælles for gruppen eller skolen. På den måde kan man lidt populært sagt godt inkludere ved at ekskludere, så længe eksklusionen er fælles for alle: Hvis eksklusionen tilrettelægges således, at den støtter barnets oplevelse af at høre til gruppens fællesskab, ja så er den faktisk en inkluderende foranstaltning.
Brug af IT
For børn med særlige behov (eks. vis læsevanskeligheder) kan det have afgørende betydning, at der vha. IT kan kompenseres i undervisningen, sådan at de kan deltage på lige fod og arbejde med udgangspunkt i de samme materialer som de øvrige børn. Når man har et barn med særlige behov, kan man støtte barnet ved at anvende nogle af de generelle muligheder for at tilpasse computeren, og få afhjulpet nogle af de vanskeligheder, der kan være med at arbejde på computeren og i programmer. På Friskolen i Viborg er der bærbare computere til rådighed for alle børnene, dog anbefaler vi at børn i vores ældste grupper selv anskaffer sig disse hjælpemidler. Skolen tilbyder programmer såsom ”Skrivestøtte”, så brugen af kompenserende It-hjælpermidler bliver en integrerede dele af indlæringsformerne.